Buurttoezicht Hardinxveld Horen - Zien - Melden
Horen - Zien - Melden
  • buurttoezicht-header

>>  Na Wielwijk nu ook buurttoezicht in De Peulen

22-06-2011 - Het Kompas


oprichtingpeulen

H’VELD-G’DAM - Na het inmiddels bekende buurttoezicht in de Wielwijk, is nu ook in De Peulen een groep vrijwilligers als buurttoezichthouders van start gegaan. Donderdag kregen de mannen een Weerbaarheidtraining.

Door Wil Sommeijer

Een belangrijke training, zegt André Dijkshoorn van 2Behave. Hij noemt de vrijwillige toezichthouders een stel zeer gemotiveerde heren. De training is vooral bedoeld om de vrijwilligers bewust te maken van zowel het gedrag van anderen als van henzelf. Dat moet ook wel, want zij zijn als het ware de ogen en oren van de buurt. Martin Koppelaar is de contactpersoon voor De Peulen. Hij heeft heel bewust gekozen voor vrijwillige buurttoezichthouder. ,,Een tijdje geleden waren veel inbraken in de Peulen. Zelfs één keer veertien inbraken in een nacht. Toen dacht ik: het gaat niet goed met onze wijk en dan moet je wat doen.’’

Het buurttoezicht in de Peulen beslaat het gebied vanaf het gemeentehuis tot en met de Apollostraat. De Wielwijk loopt tot en met de Peulenstraat. Buurttoezicht is een goede zaak vindt Koppelaar. ,,Je leert elkaar en je buurt beter kennen en dat is weer goed voor de sociale contacten. De wijken moeten zich ook bewust worden van het toezicht zodat we ook de service kunnen geven die we voor ogen hebben.’’

Buurtbewoners kunnen klachten doorgeven waarna de juiste instanties worden gewaarschuwd, zoals gemeente, politie en woningstichting. Buurttoezichthouders staan open voor alle problemen en ergernissen in de buurt. Van een kapotte lantaarnpaal tot overlast en van een verdachte auto tot een auto-ongeluk. ,,Wij kunnen 112 bellen en we hebben een directe lijn met de wijkagenten’’, geeft Koppelaar aan. Er zijn twee vormen binnen het Buurttoezicht als vrijwilliger. Daar is de surveillant die meestal actief is op straat, naar keuze voorzien van een geel hesje met opdruk Buurttoezicht en de betreffende wijk. En daar is de vrijwilliger op de achtergrond. Die meldt ongeregeldheden, verwerkt mededelingen die via de e-mail binnenkomen, bezoekt vergaderingen etcetera. ,,Zowel in De Peulen als in de Wielwijk kunnen we vrijwilligers gebruiken.

Voor alle informatie kan gemaild worden naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .” Bellen kan natuurlijk ook en wel naar Jeffrey Dame, één van de initiatiefnemers van het Buurttoezicht in de Wielwijk; 06-42506470. Twitteraars zijn welkom op @buurttoezicht. En dan is er nog de website: www.buurttoezicht-hardinxveld.webklik.nl.

Burgemeester Maria Wiebosch-Steeman prijst de toezichthouders in De Peulen.

Meldt problemen in uw wijk

Lees aub eerst onze disclaimer & privacybeleid

logo gemhg logo politie logo hagipro logorichard Tim365