Buurttoezicht Hardinxveld Horen - Zien - Melden
Horen - Zien - Melden
  • buurttoezicht-header

>>  Buurttoezicht in Boven-Hardinxveld

14-11-2012 Het Kompas Hardinxveld-Giessendam

buurttoezicht-boven-hardinxveld

Vlnr: Dio Prins, Frans Versteeg, burgemeester Bert Blase, wijkagent Dennis den Besten, BOA Marion Parent, Marco van Putten, Arie Sterrenburg en ambtenaar Jan Matthijs Vaal.

14-11-2012 11:01

H'VELD-G'DAM - ,,We willen buurtbewoners een veilig gevoel geven en voorkomen dat er wordt ingebroken of dat er iets kapot gaat.'' Aldus de leden van het kersverse buurttoezicht in Boven-Hardinxveld. Het initiatief beleefde maandagmiddag zijn officiële kick-off in de raadszaal van het gemeentehuis. Binnenkort beginnen de vier mannen met hun rondes door de wijk.

Door Annika Both

Frans Versteeg (40) en Arie Sterrenburg (42) gelden als de initiatiefnemers van het buurttoezicht in Boven-Hardinxveld. Dio Prins (56) en Marco van Putten (28) voegden zich later bij het tweetal. De mannen vinden hun inzet vanzelfsprekend. Prins, geboren en getogen Hardinxvelder: ,,Ik mis het dat de Buurt de Buurt was. Ik mis de gezelligheid. Ik wil de overlast weg houden. Dat als ik mijn deur vergeet op slot te doen en ik terugkom mijn televisie niet weg is. Dat ik mijn fiets niet op slot hoef te zetten op mijn eigen pad."

Olievlek

Het buurttoezicht in Hardinxveld-Giessendam vond een paar jaar geleden zijn oorsprong in de Wielwijk. De oprichters wilden dat het initiatief zich als een olievlek over het dorp verspreidt. Boven-Hardinxveld is nu de tweede wijk, na de Peulen, waar het buurttoezicht navolging krijgt. Dennis den Besten, wijkagent: ,,Het buurttoezicht is onze extra paar ogen en oren. De leden zijn niet per se beter in het signaleren, maar wel sneller. De politie heeft te maken met veel verschillende werkzaamheden en kan niet altijd in de wijk aanwezig zijn. De toezichthouders zijn al ter plaatse omdat ze er woonachtig zijn.'' Versteeg beschikt als coördinator over een algemeen telefoonnummer waarop buurtbewoners het buurttoezicht kunnen bereiken. ,,Soms vinden mensen het een brug te ver om de politie te bellen. Bij het buurttoezicht kunnen buurtbewoners makkelijker hun zegje doen. De drempel om klachten door te geven wordt daardoor verlaagd.''

Blauwe hesjes

Voorlopig doen de vier elke vrijdag- en zaterdagavond hun ronde. Ze zijn te herkennen aan hun blauwe vestjes met reflecterende strepen. Hun wijk is ingekaderd door de Rivierdijk, het Kanaal van Steenenhoek en de Tiendweg. De routes van de wandelingen variëren steeds. ,,We lopen elke keer een andere ronde, op een ander tijdstip.'' Ze hopen het aantal uit te breiden. ,,Al bij het wandelen in de buurt of je hond uitlaten kun je veel dingen signaleren. Als je maar bewust bent van wat je ziet.'' Speerpunten van het buurttoezicht zijn de komende tijd de inbraken tijdens de feestdagen en vuurwerkoverlast. De leden brengen wekelijks verslag uit aan de politie en maandelijks aan de gemeente.

'Voorbeeldfunctie'

Burgemeester Bert Blase onderstreepte zijn waardering voor de burgerparticipatie en het belang van een veilig gevoel. Hij sprak de leden kort toe: ,,Als toezichthouders hebben jullie een voorbeeldfunctie. Jullie staan met elkaar voor de openbare orde, de veiligheid en de sociale omgang. Jullie komen in gezamenlijk overleg tot een verstandige aanpak.'' Het buurttoezicht in de Wielwijk kan volgens ambtenaar Openbare Orde en Veiligheid Jan Matthijs Vaal meerdere vrijwilligers gebruiken. Hij spreekt de wens uit het initiatief ook op te zetten in de Westwijk: ,,Goed voorbeeld doet volgen.''

Meldt problemen in uw wijk

Lees aub eerst onze disclaimer & privacybeleid

logo gemhg logo politie logo hagipro logorichard Tim365