Buurttoezicht Hardinxveld Horen - Zien - Melden
Horen - Zien - Melden
  • buurttoezicht-header

>>  Alles rustig in Boven-Hardinxveld

02-11-2011 - Het Kompas
H'VELD-G'DAM - Het is donker als Tini de Koning, wijkagent Willem Doesberg en verslaggeefster Wil Sommeijer vrijdagavond de Drijvershof verlaten. Met z'n drieën vormen wij de 'ogen en oren' in een deel van Boven-Hardinxveld. Dit alles in het kader van de 24-uursactie 'Dat is verdacht. Horen zien en 112 gebeld, zo doen we dat in Hardinxveld'. Begonnen op vrijdagochtend 6.00 uur met het afschieten van een lichtkegel door burgemeester Maria Wiebosch-Steeman en ook weer door haar afgesloten om 6.00 uur zaterdagochtend.

Door Wil Sommeijer

De agenten die vrijdagmiddag in de Ducdalf deelnemers instructies geven, krijgen twee zeer gemotiveerde jonge dames op bezoek. Beiden vijftien jaar, leerlingen van de Calvijn en bijna vastbesloten om 'bij de politie te gaan'. Lisa de Kuiper en Joanne Korevaar. ,,Omdat we het een hele uitdaging vinden. Je bent bezig voor de maatschappij en het is leuk om met mensen om te gaan'', is de motivatie van beiden. Enige romantiek in het politievak zien ze ook in de televisieseries Flikken Maastricht. Recherchewerk is het helemaal, maar in uniform de straat op is ook prima. Misschien schuilt wel een echte speurneus in de meiden, want ze hebben een rondje gelopen in de Peulen. ,,We zagen een vreemd nummerbord en dat hebben we gefotografeerd. Er stond een deur open in een schutting, daar hebben we zo'n voetje in de bus gestopt. Ook het nummerbord van een opmerkelijk geparkeerde auto hebben we gefotografeerd.'' Dat de meiden serieus worden genomen door Bart Willemsen (districtschef Alblasserwaard-Vijfheerenlanden) en politieman Wilfred Verdouw blijkt uit het feit dat het nummerbord wordt nagetrokken bij de meldkamer. Het kenteken blijkt in orde te zijn. ,,Je kijkt heel anders naar de wijk. We gaan ons opgeven voor Burger in Blauw'', zeggen Lisa en Joanne vastbesloten. Burger in Blauw is een project dat al een aantal jaren loopt en daar kunnen mensen na een screening een dag of een dagdeel meedraaien met de politie. Zo krijgen burgers een beeld van wat de politie echt doet.

Later op de dag komen mensen van Buurttoezicht in actie. Onder hen vrijwilligers van Buurttoezicht -Oost (in oprichting). Het streven is om half november met het Buurttoezicht te starten. Zij komen hier een beetje ervaring opdoen.

In de Drijvershof is Tini de Koning aanwezig. ,,Ik wil zo mijn steentje bijdragen. Goed mijn ogen en oren openzetten en opletten'', geeft ze aan. Ook Koos Kroon, Buurttoezichthouder in de Peulen, gaat op stap met drie aankomende politieagenten in de voorbereidende opleiding: Thijs Rozema uit Dordrecht, Melissa Hoornaar uit Hardinxveld-Giessendam en Annemieke Meerkerk uit Oud-Alblas.

Voor Tini en de verslaggeefster is het een bijzondere ervaring om in het donker door de stille straten te lopen. ,,Normaal ga je van a naar b, maar nu kijk je toch anders'', geeft agent Doesberg aan. We kijken en lopen door achterpaden en wat opvalt is dat die goed verlicht zijn. Het grappige is dat je zo ook aan de weet komt waar een feestje aan de gang is. We lopen helemaal rond het complex Lange Wei en alles wat daar bij hoort. Ook daar goed verlichte hoekjes. En overal lijkt alles goed afgesloten. Maar dan horen we een geluid. Er valt misschien iets. Omdat we niet direct kunnen zien wat er is, doet Willem Doesberg de deur in de tuinmuur open en gaat een kijkje nemen in de grote tuin. Uit de ramen komt licht, de bewoners zijn gewoon thuis, maar niemand heeft in de gaten dat iemand in de tuin loopt. Zo gemakkelijk is het eigenlijk, denk je dan. Maar alles lijkt rustig.

Zo lopend in het donker worden je zintuigen scherper. Je kijkt anders naar het verkeer. Je hoort jongelui eerder dan je ze ziet. Maar de Boven-Hardinxvelders hebben alles keurig afgesloten. We zien niets verdachts. In Boven-Hardinxveld is alles rustig. Vermeldenswaardig is dat vanaf de Drijvershof de gehele wandeling een jonge poes of kater meeloopt. Geen bandje en zeer aanhankelijk. Sander aan de Wiel, de beheerder van het dorpshuis, vertelt dat de poes er al een poosje rondloopt. Mist iemand dit dier misschien?

Wie interesse heeft in buurttoezicht kan informatie lezen op: www.buurttoezichthg.nl. Vooral in de Wielwijk kunnen ze wel wat nieuwe vrijwilligers gebruiken.

 

Meldt problemen in uw wijk

Lees aub eerst onze disclaimer & privacybeleid

logo gemhg logo politie logo hagipro logorichard Tim365